Как съвременни български оръжия се озоваха при "Ислямска държава"? 10.07 | 18:28

Източник от завода в Казанлък разкрива, че официално специалните доставки отиват за Саудитска Арабия

От iNews.bg

Голяма част от оръжието на "Ислямска държава" е произведено в Източна Европа и в частност в България, твърдят европейски експерти.

Според разследване на "Журнал дьо диманш", една част от снаряжението на ИДИЛ датира от 80-те години – времето на войната между Иран и Ирак. Друга част обаче е произведена на Балканите между 2005 г. и 2014 г., предаде бТВ. 

Като пример се дават снаряди от 2010 г. от оръжейния завод "Арсенал” в Казанлък. В Северен Ирак пък са намерени множество бойни автомати, произведени през 2004 г. отново у нас.

Изпълнителният директор на завода Христо Ибушев не е пожелал да разговаря с авторите на разследването. Служител от предприятието в Казанлък твърди пред "Журнал дьо диманш”, че има дълъг опит с поръчки на оръжие което, поне официално, отива за Саудитска Арабия.

1943131

България бележи огромен ръст на продажбите си на оръжия. Повишението е 7500% между 2013 г. и 2015 г., когато продажбите достигат 92 млн. евро.

Как това оръжие попада в ръцете на терористите? Според разследването, хаосът в региона не е достатъчно обяснение. Ролята на Саудитска Арабия е в центъра на въпросителните по пътя на оръжието за ИДИЛ.

Водещи

Най-четени