Камерън не иска да плаща за здравето на чужденци 25.03 | 15:15

Имаме безплатно национално, а не интернационално здравеопазване, каза премиерът

От Ралица Стоянова

Британският премиер Дейвид Камерън ще представи планове за намаляване на достъпа на чужденци до социално и здравно осигуряване и социални помощи на Острова, информира Bloomberg.

"Трябва да е ясно, че ние имаме безплатно национално здравеопазване, а не безплатно интернационално здравеопазване”, каза Камерън, пише Econ.bg.

В днешната си реч Камерън ще представи мерките, които ще ограничат правото на чужденци до обезщетения срещу безработица. Достъпът им ще бъде прекъснат шест месеца след напускане на работа, ако не могат да докажат, че очакват да бъдат назначени.

Същевременно според предложените мерки общините ще изискват местожителство от поне 2 години от чужденците, за да имат право на социално жилище. Новите имигранти трябва да чакат до 5 години за настаняване в такова.

Глобите за работодатели, които наемат нелегални работници, ще се удвоят. Предлага се наемодателите, които дават жилища на нелегални имигранти, също да бъдат глобени, пише Reuters.

В писмо на дипломат номер едно на Острова до служебния премиер на България Марин Райков се казва, че имигрантите от българия няма да бъдат третирани като хора "втора ръка”.

Правителството на Великобритания няма да допусне източването на социални фондове и подобен род "туризъм”. Това обаче важало за всички имигранти, а не само за българските, пише още в писмото.

От 1 януари следващата година ограниченията за работа на българи и румънци във Великобритания ще бъдат премахнати. В тази връзка лейбъристката опозиционна партия на Острова обвинява правителството на Камерън, че не е успяло да изчисли колко имигранти трябва да се очакват от 2014 г.

Обществените проучвания на Острова показват, че проблема с имиграцията е една от темите, които най-дълбоко вълнуват британците. 

Още бизнес материали от Econ.bg:

Глобите "изядоха" приходите на 5-те топ британски банки
Майкъл Блумбърг започва кампания за оръжейните закони

Водещи

Най-четени