Кандидат-президентът на Македония ще намалява безработицата с български методи 06.04 | 11:06

Това ще стане и с приключване на въпросите около НАТО и ЕС, казва Пендаровски

От iNews.bg

Кандидатът за президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски подчерта пред граждани в Берово, че политиката на сегашното правителство е да отвори вратите на Европа вместо тунела, в който страната е била преди.

"Правителството трябваше да взима трудни решения и да прави компромиси, за да отвори вратите към Европа. Бяхме в тунел и се върнахме 30 години назад. Появи се едно поколение политици, които решиха да не поставят проблемите заради популярността си. Те стояха безпомощно и не взеха важни решения за излизане от балканската изолация. Обърнахме нова страница на помирение решихме, че няма да вървим напред, освен ако не бъде постигнат консенсус за отварянето на вратите за Европа”, каза Пендаровски, предаде БГНЕС.

Той спомена горещия проблем с имиграцията, който ще бъде преодолян след присъединяването към Европейския съюз. Като пример за решаване на проблемите Пендаровски посочи България, която след влизането си в ЕС има процент от 5.6 безработни.

"Смятам, че за кратко време страната ни, както се случи в Република България, ще намали безработицата. Това ще стане чрез завършване на въпросите, свързани с присъединяването на НАТО и ЕС. НАТО гарантира сигурността на границите и не само в нашата страна. Веднага след като имаме гаранции тук, отваряме европейските фондове. Ако започнем преговорите през юни, имаме огромни средства в областта на селското стопанство. 120 милиона евро само през предходната година в субсидия. Ако се превърнем в преговорна държава, ще се увеличи. Смятам, че няма по-добър вариант от този по съображения за сигурност и икономически причини”, добави Пендаровски. 

Водещи

Най-четени