Католическата църква в Германия отваря досиетата на епископите-педофили 12.07 | 09:47

Църквата възнамерява да изчисти репутацията си след серията гръмки скандали

От Петя Михайлова

Католическата църква в Германия ще предостави на експерти и криминалисти достъп до всички лични досиета на свещеници за последните 10 години, пише списание "Шпигел", цитирано от lenta.ru

Решението, което беше прието на Конференция на германските епископи в края на юни, засяга 27 епархии на територията на Германия.

В 9 от тях криминалистите ще имат достъп до лични досиета чак до 1945 г.

Църквата възнамерява да изчисти репутацията си след серията гръмки скандали, свързани със сексуални посегателства на свещеници срещу непълнолетни възпитаници на католическите учебни заведения. Много от извършените престъпления дълго време са били прикривани и вече не подлежат на наказание заради изтичане на срока за давност.

В хода на разследването се очаква да бъде изяснено при какви обстоятелства свещениците са извършвали сексуални престъпления, какви действия е предприемала църквата в отговор и какви мерки трябва да бъдат взети в бъдеще, за да се избегне повторение на подобни инциденти.

През 2010 г. заради сексуалните посегателства върху малолетни 180 000 германски граждани напуснаха католическата църква, което е с 40% повече от предишната година.

При това първото за следвоенната история на Германия масово напускане на католическата църквата надвишава по брой напусналите я протестанти.

В тази връзка 144 католици теолози през февруари тази година изготивха меморандум " Църквата през 2011 – необходимост от пробив" , който поиска обновление НА църквата.

Авторите на документа предлагат да се премахне обета за безбрачие, да се разреши на жените да заемат свещенически длъжности, да се допусне енориаши да се кандидатират за епископи и да се сложи край на "моралната взискателност" в католическата църква.

Водещи

Най-четени