Кери: Саудитска Арабия да върне сирийската опозиция на мирните преговори 02.05 | 19:12

Подкрепяните от Рияд групировки срещу Асад напуснаха Женева

От iNews.bg

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се е разбрал със саудитския външен министър Адел ал Джубейр да положат максимални усилия за връщането на Висшия преговорен комитет на сирийската опозиция на мирните преговори след засилването на режима на прекратяване на бойните действия. Това съобщи самият Кери, цитиран от РИА Новости.

"Говорих с външния министър на Саудитска Арабия, с който се договорихме, че ще предприемем максималните усилия по отношение на опозицията, за да се върне тя на преговорите. Надявам се това да се случи в близко време", заяви Кери. 

Поддържаната от Рияд опозиция прекрати участието си на поредния кръг от мирните преговори за Сирия в Женева. Този кръг започва на 13 април.

Сирийската опозиция обаче заяви, че първо ще изчака от режима в Багдат да изпълни резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които предвиждат свалянето на обсадите от населените места, освобождаването на политическите затворници и доставката на хуманитарна помощ. 

e:9.5pt;line-height:115%;mso-ansi-language: BG'>Трябва да живеем със самочувствието, че сме претворили идеалите на Апостола, на всички участници в Априлската епопея и на оборищенци, защото днес България е свободна, независима и демократична държава”, заяви Цачева.

По традиция в историческата местност се връчва и наградата "Оборище", учредена от сдружението на възрожденските градове. Тази година неин носител е проф. д-р и.н. Иван Стоянов, декан на катедрата "Нова и най-нова история на България" във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". 

Част от програмата в Панагюрище бе и възстановката "Мъжество и саможертва" , която се проведе пред мемориалния комплекс "Априлци". В нея взеха участие над 140 членове на клуб "Традиция" и много доброволци.

 

 

 

Водещи

Най-четени