Киев обвини руския военен министър, че доставя оръжия на сепаратистите 23.07 | 15:57

Бунтовниците свалиха два украински военни самолета

От Христина Рафаилова

Украинското вътрешно министерство има доказателства, че руският военен министър Сергей Шогу има пряка намеса в доставките на оръжия за бунтовниците в Лугнаск и Донецк. 

Това обяви съветникът на МВР шефа на страната Антон Геращенко. 

Според данните, с които силовото ведомство разполагало, Шойгу имал пръст в снабдяването на сепаратистите с установки "Град", танкове и артилерия, информира УНИАН. 

Шойгу е поел целия контрол над доставката на оръжия и координация на опълченците, твърдят от Киев. Според тях преди това различни структури във федерацията отговаряли за сепаратистите, което обаче не давало добри резултати. 

"В днешния ден е прието решение, всички терористи в Украйна, както и осигуряването на оръжия да се ръководи от Шойгу", казал Геращенко. 

Той добави, че се проверява информацията, че именно военният министър е съгласувал предаването на "Бук – 1", която вероятно е ударила боинга, при което загинаха близо 300 души. 

Същевременно от Съвета за национална сигурност на Украйна информираха, че два украински самолета са свалени  над Донбас. Бунтовниците са уцелили два СУ-25 в района на Димитровка. Екипажите на летателните средства е успял да катапултира. 

Водещи

Най-четени