Ким Чен Ун кътал милиони долари в китайски банки 11.03 | 15:05

Те не попадат под действието на санкциите на ООН, наложени на Северна Корея

От Елена Коцева

Сметки със стотици милиони долари, с които оперира севернокорейският лидер Ким Чен Ун са открити в китайски банки. До това са довели съвместните усили на разследване между Южна Корея и САЩ, съобщава южнокорейският ежедневник The Chosun ilbo.

Сметките са открити в банки в Шанхай, но има авоари и в други райони на Китай. За да проследят и да разкрият истинския поток, на американските и южнокорейските чиновници са им били необходими няколко години. Сметките са регистрирани на поставени лица, но на практика се използват от Северна Корея. Някой от тях са били открити още по времето на предишния ръководител на държавата Ким Чен Ир.

Тези авоари не попадат под действието на новите санкции на ООН, въведени срещу режима в Пхенян миналата седмица. Източник от Сеул е посочил пред изданието, че южнокорейската страна е правила на няколко пъти постъпки пред Китай тези сметки да бъдат включени в официалния списък на активи на Ким Чен Ун, но досега Пекин е отказвал да предприеме тази мярка.

Според коментара на изданието това е напълно обяснимо, тъй като на практика Китай не желае да нанесе удар по ахилесовата пета на Северна Корея.

Новите санкции по отношение на Пхенян бяха въведени от Съвета за сигурност на ООН, след като през февруари Северна Коеря проведе третия си ядрен опит. Въз основа на резолюцията финансовите операции на севернокорейските банки могат да бъдат блокирани, а освен това в сила е и списък с лица и компании, на които е забранен достъпът до редица държави.

Часове след като резолюцията беше гласувана от ООН, Северна Корея обяви, че се оттегля от сключеното примирие с Южна Корея (двете държави официално не са подписвали мирен договор след Втората световна война), прекъсната беше пряката телефонна линия Сеул – Пхенян, а самият Пхенян заплаши САЩ с превантивен ядрен удар.

През 2005 г. САЩ разкриха и замразиха 25 млн. долара, принадлежащи на тогавашния лидер на Северна Корея Ким Чен Ир (баща на настоящия Ким Чен Ун) в Banco Delta Asia.

Според наблюдатели подобна мярка срещу Ким Чен Ун в момента би имала много сериозен ефект, защото става въпрос за по-крупни суми.

Едновременно с това от днес Южна Корея и САЩ започнаха мащабно военно учение под името Key Resolve, което ще продължи до 21 март по план. Провеждането му предизвика рязка негативна реакция от страна на Северна Корея.  

Водещи

Най-четени