Кипър има план Б 21.03 | 09:50

Никозия преговаря с Русия за отпускане на заем

От Ралица Стоянова

Кипърското правителство е готово с резервен вариант за събиране на необходимите средства, за да може страната да получи спасителния пакет в размер на 10 млрд. евро, предаде Асошиейтед прес. 

План Б включва известна руска помощ и по-нисък данък върху банковите депозити.

Приносът на Русия няма да е голям, тъй като тя даде да се разбере, че не иска да разваля отношенията си с ЕС, пише БТА.

Новият план ще бъде представен официално на лидерите на основните партии в Кипър днес. Президентът на страната поиска той да бъде одобрен от парламента още днес, предаде Reuters.

Кипър обсъжда с Русия помощ в замяна на дялове в кипърските банки и газовите находища на страната, информира БНР. Смята се, че руски граждани имат депозити в размер на над 10 млр. евро в кипърски банки.  

По данни на руското посолство в Кипър в островната държава живеят около 40 хил. руснаци.

Издаването на държавни облигации от Централната банка на Кипър е друг вариант, който се обсъжда в Никозия в опит да бъде осигурено финансиране за спасителната програма за страната. Разглежда се и възможността частна фирма да издава облигации.

 

Същевременно електроснабдителната компания в страната обяви, че няма да спира тока на клиентите си, които поради липса на средства в наличност не могат да платят сметките си.

От Асоциацията на собствениците на бензиностанции заявиха, че някои от тях също могат да затворят, тъй като не разполагат с достатъчно средства да зареждат с гориво.

Строителни фирми пък обявиха, че прекратяват работа, тъй като нямат свободни средства, за да закупят материали.

Работодатели вече предупредиха, че няма да изплатят заплатите на своите работници в петък, тъй като също не могат да теглят или преведат пари чрез банките.

Водещи

Най-четени