Климатичните промени, оръжията и кибератаките – най-големите рискове за човечеството 19.01 | 12:02

Нови икономически кризи, липса на питейна вода и кражбите на лични данни също са посочени експертите

От iNews.bg

Климатичните промени и съпътстващите ги явления, разработката на нови оръжия за масово поразяване и хакерските атаки са сред най-големите рискове пред човечеството и планетата. Това се отнася както за тази година, така и за бъдещето. Основните опасности са подредени в класация, съставена от експерти в света на икономиката, политиката, науката и обществения живот, предаде "Дарик", позовавайки се на материал на Deutsche Welle. Въпросите към експертите са били зададени от Световния икономически форум в Давос.

Преди година т. нар. Global Risk Report предупреждаваше за рисковете, свързани с непредсказуемата политика на новия американски президент Тръмп и за последиците от Брекзита. Като глобален риск № 1 експертите на Световния икономически форум сега посочват климатичните промени и екстремните ситуации, предизвикани от тях.

Следват природните катаклизми - земетресения, вулканични изригвания, земни свлачища, цунами, бури и наводнения, като това в Джакарта. Сред първите пет най-сериозни глобални рискове се нареждат още кибератаките, както и кражбите и измамите с лични данни.

Климатичните промени и природните бедствия заемат през тази година доминиращо място в класацията на най-вероятните опасности, застрашаващи човечеството. Включително и по отношение на отражението, което те биха имали над живота на хората през следващите 10 години.

Сред глобалните рискове с най-голямо въздействие през идните десет години експертите посочват на първо място оръжията за масово унищожение. Развитието на технологиите може да предизвика международни кризи и да причини огромни разрушения, се казва в Global Risk Report.

Капризите на времето и природните катастрофи са не само най-актуалната в момента заплаха, но са поставени на второ и трето място и в списъка на най-сериозните рискове в близкото и по-далечно бъдеще. Преди тях експертите нареждат само заплахите, свързани с промените в климата на Земята.

Не по-малко страшни са последиците от периодичните засушавания. На Земята има все по-малко запаси от прясна питейна вода - с катастрофални последици не само за здравето на хората, но и за икономиките и земеделието.

Както и предната година, през 2018-а експертите не виждат сериозни рискове, свързани със световната икономика. След финансовата криза от 2008 тези рискове постоянно ни съпътстваха, предизвиквайки сътресения на борсите, фискални кризи или забавяне на ръста в Китай. Същите рискове продължават да съществуват, но вече не са толкова опасни, колкото преди няколко години.

Водещи

Най-четени