Кога ще е Брекзит – вече ясно до секунда 10.11 | 18:04

Брюксел даде две седмици на Лондон да изготви сметката, която ще плати за „развода“

От iNews.bg

Въпросът кога точно ще настъпи разводът между Великобритания и ЕС от днес има повече от конкретен отговор. Вече е фиксиран дори точният час на Брекзит. Официалната раздяла между Лондон и Брюксел ще влезе в сила точно в 23:00 ч. по Гринуич на 29 март 2019 г. Тези дата и час ще бъдат записани с поправка в законопроекта за излизането на Великобритания от Евросъюза, който в момента е в британския парламент и тече процедурата по приемането му, предаде БНТ.

Междувременно британският премиер Тереза Мей предупреди, че няма да толерира никакъв опит за блокиране на Брекзит и затова предлага поправка в законопроекта за излизането на страната от Евросъюза. Точната дата на напускането следва от фиксирания двегодишен период за преговори с Брюксел. Той започна да тече в момента, когато Тереза Мей задейства чл. 50 от Лисабонския договор.

Паралелно с тази информация излезе и ултиматум от страна на Брюксел спрямо Лондон. Главният преговарящ на ЕС по въпросите на Брекзит Мишел Барние даде на британското правителство двуседмичен краен срок за изяснение на финансовите ангажименти, които Лондон е готов да спази при излизането си от Съюза, предаде БГНЕС, цитирайки "Гардиън". Попитан в края на шестия кръг от преговори дали Великобритания трябва да даде отговори за задълженията си в рамките на две седмици Барние заяви, че неговият отговор е "да".

По време на съвместна пресконференция с представителя на Обединеното кралство в преговорите Дейвид Дейвис нямаше много знаци за постигнат на необходим прогрес от срещата на върха на ЕС през октомври насам за преминаване към втория етап от двустранните преговори. По отношение на една от най-големите спънки пред постигането на напредък, а именно сметката за Брекзит, Дейвис повтори обещанието на премиера Тереза Мей от септември, че няма да има нито една страна от Евросъюза, която да е на загуба в двугодишния период след напускането на Великобритания. Дейвис потвърди и че досега поетите от Лондон ангажименти ще бъдат спазени.

Европейският съюз настоява за яснота във връзка с тези ангажименти, преди да започне преговори за преходния период и бъдещите двустранни отношения между Брюксел и Лондон. Европейските лидери трябва да вземат решение дали е постигнат достатъчен напредък по подготвителните въпроси по време на среща на върха в средата на декември. Това ще позволи преминаването на диалога към втората му фаза, а именно двустранните отношения след Брекзит.

Водещи

Най-четени