Кой смее да противоречи на Тръмп?! 04.02 | 09:08

Съдия от Сиатъл забрани указа на президента за имиграционния контрол

От iNews.bg

Може и Доналд Тръмп да е официално президент на Съединените американски щати само от януари, но вече успя да предизвика не един дипломатически скандали. Безспорно най-противоречивото решение на новоизлюпения политик е указа за имиграционния контрол, който издаде неотдавна. Според него гражданите на седем страни с преобладаващо мюсюлманско население не могат да влизат в САЩ в продължение на 90 дни.

Спорният указ обаче беше забранен от съдия от Федералния съд в Сиатъл. Магистратът Джеймс Робард временно спря разпоредбата, като решението важи за цялата страна. По-рано същото направи и съда във Вашингтон, чийто прокурор обяви указа на президента Доналд Тръмп за противоконституционен.

Именно това разпореждане на държавния глава предизвика масови протести в цялата страна през последните дни. Завихрилият се скандал доведе и до оттеглянето на главния прокурор Сали Йейтс и шефа на Службата за митнически и граничен контрол Даниел Рагсдейл. Те бяха свалени от постовете си заради отказ да окажат подкрепа на антимиграционната наредба на Тръмп.

Водещи

Най-четени