Кола се вряза в пълно бистро във Франция, уби дете, рани десетки (СНИМКИ) 15.08 | 09:50

Според полицията не е терористично нападение, а отчаян акт на депресиран мъж

От iNews.bg

Автомобил се вряза в пицария в близкото до Париж френското градче Сет Сор в понеделник вечерта. Загинало е момиче на 13 години (първоначалните данни бяха за 8-годишно дете), а най-малко 13 от другите клиенти на заведението са ранени. Петима от пострадалите са с тежки наранявания, съобщи Франс прес, цитирана от бТВ.

"Деянието е умишлено", съобщи говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде, цитиран от ДПА. Според прокуратурата деянието няма нищо общо с тероризъм, отбелязва Франс прес.

Телевизията показа автомобила Бе Ем Ве, врязал се почти изцяло в пицарията, след като прегазил масите и пробил витрината.

Задържан е шофьорът на автомобила - 32-годишен мъж, без полицейско досие. По данни на полицията той е бил в депресивно състояние и вчера е направил опит да се самоубие. Той е задържан веднага след инцидента и подложен на разпит.

1961080

Според свидетели той нарочно е насочил колата си към заведението, което е било доста пълно.

Основната версия на полицията е за криминален акт, а не за терористично нападение. Разследването се води от жандармерията, а не от специалните антитерористични части.

"Първите изявления на извършителя дават основание да се смята, че не става дума за терористичен акт", каза още Бранде. Шофьорът обяснил, че е направил неуспешен опит за самоубийство в неделя и решил да го повтори в понеделник.

На снимки, споделени в "Туитър”, се вижда как автомобилът - марка БМВ, се е врязал в заведението.

Френската полиция съобщи в "Туитър”, че на мястото на инцидента тече разследване и призова гражданите да спазват установения периметър за сигурност. 

1961081

Този инцидент става по-малко от седмица след като алжирски гражданин се вряза с автомобила си в група френски военни в парижко предградие и рани шестима от тях.

Към 00:00 ч българско време на 15 август няма постъпила информация за пострадали български граждани при инцидента с автомобил в градчето Сет Сор, източно от Париж, съобщиха от МВнР.  

Българското посолство във френската столица е в постоянен контакт с местните власти и следи ситуацията. Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, могат да го направят на дежурния телефон на българското посолство в Париж: 00 33 145 518 590.

Най-четени