Колумбия и ФАРК се споразумяха за поземлената реформа 27.05 | 09:43

Споразумението призовава за икономическо и социално развитие на селските райони и осигуряване на земя за бедните фермери

От Елица Елефтерова

Правителството на Колумбия и лявата бунтовническа формация ФАРК са се споразумели за поземлената реформа, след повече от шест месеца мирни преговори. "Това споразумение ще бъде началото на радикална трансформация на селските райони в  Колумбия", се посочва в съвместно изявление, цитирано от BBC.

Споразумението призовава за икономическо и социално развитие на селските райони и осигуряване на земя за бедните фермери. Поземлената реформа е един от най-спорните въпроси в преговорите за прекратяване на петдесетгодишния конфликт в региона.

"Днес имаме реална възможност за постигане на мир чрез диалог'', заяви главният преговарящ на колумбийското правителство Умберто де ла Кайе." "Подкрепа на този процес е да вярваме в Колумбия, посочи той пред журналисти по време на разговорите, които се водеха в кубинската столица Хавана.

Най-голямата партизанска група в Колумбия - ФАРК, е в процес на преговори с правителството на карибския остров от ноември 2012 година. Главният преговарящ от страна на ФАРК Иван Маркес посочи още няколко нерешени въпроса, които ще се разгледат на следващи дискусии.

Разговорите в Куба са четвърти опит за постигане на споразумение за най-дълго продължилия конфликт в Латинска Америка.

Водещи

Най-четени