Комисар Георгиева призова за спокойствие в Конго 26.06 | 18:06

Георгиева изрази мнението си по въпроса за хуманитарните помощи и гражданската защита

От Вероника Стойновска

Комисар Кристалина Георгиева изрази мнението си по въпроса за хуманитарните помощи и гражданската защита в Демократична Република Конго, съобщи Европейската комисия.

От 1 април 2012 г. досега над 220 хил. души са били принудени да напуснат домовете си в северната провинци Киву, борейки се за живота си. Над 250 души всеки ден пристигат в Руанда или Уганда, като повече от 12 000 бежанци са настанени в лагери в Руанда.

Според Георгиева трябва да се сложи край на това безумие. "Взимат се заложници и се плаща висока цена за тях, поради войната между въоръжените групировки и войската на града", обясни тя.

Българският комисар се възмущава от начина, по който невинни хора биват убивани, а други напускат домовете си принудително. Според нея хуманитарната общност е достигнала абсолютна граница на своите възможности да отговори на нуждите на жителите.

Комисарият изказа своята молба към въоръжените групировки да спрат сраженията и престрелките и да гарантират достъпа на хуманитарните служители.

Европейската комисия е отпуснала 63 милиона евро за тази година за подпомагане на населението, засегнато от конфликтите в Демократична Република Конго.

Водещи

Най-четени