Компромисно правителство поема управлението в Италия 01.06 | 13:46

Лидерите на двете съставящи го политически сили стават вицепремиери

От iNews.bg

Съставът на новото правителство на Италия, което предстои да премине през процедура на утвърждаване, говори за търсен компромис на антисистемните партии с европейското присъствие на Италия. Юристът Джузепе Конте, който бе принуден преди дни да върне мандата, сега получава нов и ще оглави бъдещия кабинет, предаде БГНЕС.

Лидерите на двете политически сили, които сформират коалиционния кабинет след като спечелиха изборите на 4 март, стават вицепремиери. Луиджи ди Майо от Д5З ще се заеме с икономиката, а Матео Салвини от "Лигата" поема сигурността. Известният икономист и противник на еврото Паоло Савона, чието назначение в икономическото министерство стана причина за блокирането на предишния проектокабинет, предложен от Конте, пак ще бъде в новия кабинет, но като министър по европейските въпроси.

Начело на икономическото министерство ще застане професор Джовани Триа. Триа е известен с благоразположението си към оставането на Италия в зоната на еврото, а проевропейски настроеният Енцо Моавиро Миланези ще бъде външен министър.

Водещи

Най-четени