Контрапротести в Испания срещу отцепването на Каталуния 07.10 | 12:08

Отделянето й може да доведе до ефекта на доминото в Европа, предупреждават специалисти

От iNews.bg

Контрапротестите излизат на мода и в Испания. За днес там са планирани демонстрации срещу проведения в Каталуния референдум за независимост. Привържениците на диалога между испанското правителство и каталунските сепаратисти призоваха съмишлениците си да се съберат пред кметствата в големите градове в търсене на общ език между Мадрид и Барселона, предаде БНТ.

Вчера испанското правителство се извини на всички, които пострадаха при опитите на полицията да попречи на гласуването по време на референдума. Според официален Мадрид обаче, каталунските власти са виновни, че са организирали незаконното допитване.

Планираното за 9 октомври заседание на парламента на автономната област беше отложено. А по-рано то беше забранено и със съдебно решение от испанското правителство. Причината - появилите се спекулации, че местният парламент се готви едностранно да обяви независимост. Очаква се във вторник реч да произнесе премиерът на Каталуния - Карлес Пучдемон.

Междуврременно се появиха и притеснения, че случващото се в Испания не е изключено да се пренесе и отвъд пределите й. Сблъсъкът между Каталуния и официален Мадрид може лесно може да излезе извън границите ѝ. Да подкрепят сепаратистите в Барселона на референдума миналата неделя са дошли техни съмишленици от цяла Европа. "Тук сме с повече от 100 младежи от други националности без държава в Европа - от Уелс, от Шотландия, от други места, за да покажем подкрепата си и солидарността си за демокрацията в Каталуния”, казва Лир Уилиамс, който е пристигнал от Уелс.

За проблеми и в други държави вследствие на референдума в испанската автономия предупреждава и Франсиско де Борха Ласерас, директор на мадриския офис на Европейския съвет по външна политика. Той смята, че каталонският пример ще бъде заразителен в Европа. И вижда причините в увеличаващия се популизъм в европейската политика. "Това се дължи на нарастващото икономическо неравенство, на увеличаващата се несигурност, страхът от ислямски джихадисти. В Германия видяхме стъписваща подкрепа за крайно-десните "Алтернатива за Германия". Виждаме това и във Франция. Макар че Макрон спечели, все пак 35 на сто от гласоподавателите отидоха да гласуват за Марин льо Пен. Част от елементите, които стимулират отцепническите настроения в Каталуния, са популистки - идеята, че утре хората ще бъдат по-добре в независима Каталуния като Дания, въпреки че няма сериозни дискусии по повод независимостта. Да не говорим последствията от това - че ще бъде по-зле както за Каталуния, така и за Испания, камо ли за Европа”, казва Ласерас.

Ако сепаратистите в богата Каталония могат да са вдъхновение за подобни движения от Шотландия, Уелс до Корсика и Белгия, то Франсиско де Борха Ласерас, баск по националност, е техен твърд противник. Може би и защото вече се е сблъсквал с крайни форми на национализъм.

Водещи

Най-четени