Косово дава заден за ЮНЕСКО и Европол 05.10 | 12:18

Прищина отлага за неопределено време кандидатурите си за двете организации

От iNews.bg

Косовските власти обявиха в сряда, че отлагат за неопределен период от време подаването на молба за приемането на страната в културната агенция на ООН ЮНЕСКО и в международната организация за криминална полиция Интерпол. По информация на сръбската агенция "Танюг" става въпрос за закъснение, което е било координирано със САЩ и Големите четири от Западна Европа – Германия, Франция, Италия и Великобритания, предаде БГНЕС.

В съобщението на косовското министерство на външните работи се посочва също, че решението е взето като се имат предвид националните интереси на страната и с него се спомага за засилването на международните й позиции. Забавянето също така цели да подобри сътрудничеството с партньорите на Прищина, спомагайки за мира в региона.

"Членуването на Косово в регионални и международни организации, включително в ООН и неговите агенции, остава основна цел", посочват властите цитирани от електронното издание на в. "Дневни аваз". Съобщението на външното министерство посочва също, че до момента Косово е част от над 60 регионални, европейски и световни организации и всяко едно членство е било съгласувано със "стратегическите и исторически съюзници на Косово – САЩ и ЕС".

Водещи

Най-четени