Край на примирието в Донбас, отсече Порошенко 01.07 | 10:05

Русия се готви за извънредно положение на границата с Украйна

От Антония Михайлова

Президентът на Украйна Пьотър Порошенко обяви край на действието на режима на прекратяване на огъня в югоизточната част на страната, съобщава сайтът на украинския президент.

"Ще настъпваме и ще освобождаваме нашата земя", гласи обръщението на Порошенко към народа.

Това решение ръководителят на украинската държава е взел след заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана (СНБО). "По такъв начин режимът на прекратяване на огъня, обявен от президента на 20 юни и продължен до 22:00 часа на 30 юни, се смята за такъв, чието действие е приключило", съобщава пресслужбата на президента.

На югоизток на Украйна, която граничи с някои региони на Русия, повече от два месеца продължава противостоянието на киевските сили и привържениците на независимостта на Донбас. Властите на Украйна обвиняват Русия, че тподпомага проникването на въоръжени групи в Украйна. Русия на свой ред отхвърля тези обвинения. Във връзка с това служителите на контролно-пропускателните пунктове са подготвени за действия в извънредна ситуация, отбелязва РИА Новости.

"Непродължаването на режима на прекратяване на огъня е нашият отговор на терористите, екстремистите, мародерите, всички тези, които издевателстват над мирното население, които парализират работата на икономиката на региона, които пречат на изплащането на заплати, пенсии, стипендии, които саботират железопътните линии, разрушават водопроводи, които лишават хората от нормален, мирен живот", отбелязва Порошенко.

В обръщението си към украинския народ той подчертава, че "уникалният шанс за въплъщаване на мирния план не е реализиран". Украинският президент отбелязва, че защитата на териториалната цялост на Украйна, на безопасността и живота на мирните граждани изисква не само отбранителни, но и настъпателни действия, предава Интерфакс-Украйна.

"Въоръжените сили, Националната гвардия, Държавната гранична служба, Службата за сигурност са получили съответни заповеди. В реализация на поставените днес задачи по защита на териториалната цялост те вече не са ограничени от режим на прекратяване на огъня", съобщава държавният глава.

Заедно с това, според него, украинските сили "никога няма да си позволят да приложат сила срещу мирни граждани". "Обръщам се към всеки жител на Донецка и Луганска област с молбата да се отнесе с разбиране към моето решение. Моля да бъдете съюзници във възвръщането на сигурността в Донбас", подчертава президентът.

Той добавя също, че гарантира освобождаване от наказателна отговорност на всички, които доброволно свалят оръжие. Порошенко подчертава, че мирният му план – като стратегия за Украйна и Донбас – остава в сила.

"Готови сме да върнем във всеки момент и разоръжаването, и децентрализацията, и свободното използване на руския език, и възстановяването на загубените жилища от държавата, и съвместната програма с ЕС по създаване на нови работни места, и дори режима на прекратяване на огъня. Когато видим, че всички страни изпълняват основните точки от мирния план", казва Порошенко.

Заповедта за прекратяване на огъня за една седмица беше дадена от украинския президент на 20 юни в рамките на реализацията на мирния му план. Решението беше взето с цел сепаратистите, действащи в Донецка и Луганска област, да свалят оръжие и да разменят военопленници с украинската армия.

На 27 юни Порошенко взе решение за продължаване на примирието в Източна Украйна с още 72 часа. Същия ден в Донецк се състоя втори кръг на консултациите по регулиране на ситуацията в източните региони на републиката. В преговорите взеха участие представители на Киев и лидерите на сепаратистите.

За времето на действието на споразумението примирието беше нарушавано нееднократно. Както отбелязва Порошенко в обръщението си към народа в нощта на 1 юли, "политическото ръководство на сепаратистите демонстрира нежелание и неспособност да контролира действията на своите терористични поделения и банди мародери".

Меркел, Кери и Оланд са информирани

Украинският президент Пьотър Порошенко е провел телефонни разговори с канцлера на Германия Ангела Меркел, държавния секретар на САЩ Джон Кери и президента на Франция Франсоа Оланд.

В хода на разговорите Порошенко ги е информирал за края на действието на режима на прекратяване на огъня в Югоизточна Украйна. Той подчертал, че "украинската страна десет дни поред в пълен обем изпълняв поетите отговорности и се придържа към едностранно прекратяване на огъня и плати за това с десетки животи", предава ИТАР-ТАСС.

Снощи (30 юни) се е състоял поредният телефонен разговор между лидерите на Германия, Русия, Украйна и Франция. Путин, както се съобщава на сайта на Кремъл, е подчертал важността от продължаване на режима на прекратяване на огъня, а също за създаване на сигурен механизъм за контрол за спазването на примирието при активната роля на ОБСЕ.

Пресслужбата на френския президент съобщава, че Порошенко и Путин са изразили съгласие във връзка с това, че трябва да продължат работа в рамките на договореностите за примирие между властите на Киев и сепаратистите, предава Reuters.

Участниците в преговорите се съгласили, че колкото се може по-бързо трябва да се проведе трети кръг на преговорите между представители на Киев и сепаратистите. С "практическата проработка" на този въпрос трябва да се заемат външните министри на четирите страни.

Водещи

Най-четени