Кремъл иска да привлече в Русия милиони нови жители 14.03 | 13:41

Целта е населението нарасне с 5 до 10 милиона

От iNews

Кремъл е формирал институционална инфраструктура, чрез която да подсигури преселването в Русия на възможно повече хора от съседни държави, пише "Комерсант".

Целта е амбициозна - населението на Русия да нарасне с 5 до 10 милиона нови жители. Като донори се разглеждат страни с висока концентрация на рускоезично население - Украйна, Казахстан, Узбекистан и Молдова, посочва вестникът.

Работната група, реализираща тази концепция, включва 24 души - служители от министерства, ведомства и депутати от Държавната дума. Оглавява я Максим Травников, шеф на управлението по осигуряване на конституционните права на гражданите в администрацията на президента Владимир Путин.

Според един от членовете на групата създаването й приключва дейността за оформяне на структурите, необходими за мащабна дейност в сферата на миграцията. А утвърдената от Путин миналата есен Концепция за миграционна политика "е идеологическата база" за осъществяването й, коментира той.

Президентът Путин е поставил и задачата да се акцентира върху темата за миграцията - напоследък той често говори за демографската криза в Русия, изтъква, че трябва да бъдат създадени всички условия за преселване в Русия на нашите сънародници, пише вестникът.

Още през май Държавната дума предвижда да одобри и други законодателни инициативи, засягащи въпроси на гражданството и заселването в Русия. По думите на Сергей Гаврилов, оглавяващ парламентарната комисия за развитие на гражданското общество, поправките ще засегнат десетки хиляди души, получили паспорти "по различни схеми, с грешни или изопачени данни".

Някои от тези хора са получавали според него руски паспорти в различни държави от ОНД, без да се проверяват основанията за получаване на руско гражданство. "Често пъти паспортите на тези хора се изземат и те се озовават в трудно положение. Подготвените поправки са хуманитарна операция, която ще даде възможност за приключване на въпроса", обяснява депутатът.Руските власти никога не са посочвали официално колко души общо биха желали да привлекат в страната. Според източници на "Комерсант" обаче, за да се компенсира естественият отрицателен прираст, са необходими около 300 000 души годишно. А в идеалния случай властите трябва да си поставят за цел осигуряването на 5-10 милиона нови жители.

Водещи

Най-четени