Кризата се отразява върху психичното здраве на гърците 24.07 | 17:42

ЕК е отпуснал пари на страната за болнични услуги, тя обаче не ги усвоява

От Ралица Стоянова

Икономическата криза се отразява върху психичното здраве на гърците, заявяват от Европейската комисия.

В отговор на въпрос на гръцкия евродепутат от Нова демокрация Йоргос Папаниколао еврокомисарят за заетостта, социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор е заявил, че ЕК е наясно с предизвикателствата, пред които са изправени уязвимите групи на гръцкото население, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Нафтемборики", цитирано от БТА.

Еврокомисарят е изтъкнал това като причина европейският социален фонд да предоставя помощ за социалното включване и заетост на психично болните и за развитие на извънболничните услуги, свързани с психичното здраве. По негови данни обаче Гърция е усвоила едва 3,3 на сто от общо над 241 милиона евро, предназначени за реформа в сектора.

Гръцкият евродепутат е изнесъл данни за сериозен ръст на самоубийствата и опитите за самоубийства в сравнение с 2009 г. в резултат от дългогодишната рецесия и безработицата в страната. В същото време икономическата криза и бюджетните съкращения създават проблеми за психиатричните болници.

В национално проучване през миналата година университетът в Янина установи, че най-малко 120 хиляди гърци с финансови затруднения имат сериозни проблеми с психичното здраве. Според резултатите от изследването гражданите страдат от преумора и вялост, някои постоянно са изнервени, подложени са на стрес, страдат от тревожност, проблеми със съня. Специалистите отбелязват, че гърците са стресирани, въпреки че спрямо останалите европейци са по-малко потиснати, което според тях се дължи на слънчевото време, приятелите и семейството.

Най-четени