Кървав Великден в Шри Ланка: Поне 150 убити при 8 взрива в църкви и хотели 21.04 | 13:30

Християните в страната отбелязват днес Христовото възкресение

От iNews

Най-малко 156 души бяха убити, сред които 35 чужденци, и стотици ранени при експлозии в пет църкви и три луксозни хотела в Шри Ланка, в която християните днес отбелязват Великден, предаде АФП, позовавайки се на данни от полицията и болници.

Източник от полицията каза, че загиналите в столицата Коломбо, където са атакувани три хотела и една църква – "Св. Антоний", са поне 45.

Още 67 души са загинали в църквата "Св. Себастиан" в град Негомбо, който се намира непосредствено до столицата и има преобладаващо католическо население, а 25 са намерили смъртта си при взрив в църква в Батикалоа, в източната част на острова. Представител на болницата в Батикалоа каза, че са ранени 300 души.

Трите атакувани хотела в столицата са "Шангри-ла", Кингсбъри и "Синамон гранд Коломбо". Засега не е ясно дали има жертви в тях, предаде БНР.

Малко по-късно взривове избухнаха в още две църкви, едната от които е в столицата Коломбо. 

Сред загиналите 35 чужденци има граждани на САЩ, Великобритания и Холандия.

До момента няма данни за пострадали българи при атентатите в Шри Ланка, съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи. В един от пострадалите хотели – "Шангри-ла хотел" се намират шестима български граждани, които са в безопасност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на съдействие при необходимост, посочи МВнР.

Препоръчително е българските граждани в Шри Ланка да избягват места, в които се провеждат религиозни прояви или в близост до религиозни храмове, а също и да проявават предпазливост, ако са в близост до големи събирания на хора, протести или демонстрации, посъветва Външно.

При необходимост от съдействие, българските граждани могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон, който е изписан на сайта (+919910999498). Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефон: +359 2 948 24 04 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Шестте експлозии са станали почти едновременно, а останалите - през известно време едва след друга. Властите предполагат, че поне два от взривовете са предизвикани от атентатори самоубийци, каза представител на силите за сигурност.

Всички училища в Шри Ланка ще бъдат затровени за два дни поради съображения за сигурност.

Много хора се стекоха да даряват кръв за пострадалите при атаките.

Засега никой не е поел отговорност за взривовете в Шри Ланка, която до 2009 г. воюваше в продължение на десетилетия с тамилски сепаратисти и тогава бомбените атаки в столицата бяха често явление. 

Но началникът на националната полиция Пуджутх Джаясундара е алармирал преди десетина дни службите си, че ислямистко движение на име "Нешънъл Таухид джамаат" (National Thowheed Jama'ath, NTJ) планира "самоубийствени атентати срещу важни църкви и Висшата индийска комисия".

НТД стана известна миналата година с оскверняването на будитстки статуи - будизмът е преобладаващата религия в Шри Ланка.

Християните в Шри Ланка са 7,6% от 22-милионното население, будистите - около 70%, мюсюлманите - 10% и хиндуистите - 12, сочат данните от преброяване през 2012 г.

Президентът на страната Маитхрипала Сирисена каза, че е в шок от случилото се, а премиерът Ранил Викремесингхе заклейми атентатите. "Осъждам решително позорните атаки срещу нашия народ. Призовавам всички шриланкийци да останат единни и силни в тези трагични времена", написа Викремесингхе в Туитър, уверявайки, че правителството взема "незабавни мерки за овладяване на ситуацията". Той свика спешно заседание на съвета по сигурността.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов изпратиха съболезнователни телеграми до министър-председателя на Шри Ланка Ранил Викремесингхе.

"Потресен съм от новината за ужасяващите атентати в църкви и хотели в Шри Ланка, довели до загубата на живота на толкова много хора и стотици ранени. Осъждам най-категорично тези жестоки актове на тероризъм, които не биха могли да бъдат оправдани с никакви каузи”, пише премиерът Борисов.

"От името на българското правителство и от свое име изказвам най-дълбоки съболезнования на Вас и близките на жертвите, както и най-искреното ни съчувствие към болката на приятелския народ на Шри Ланка. Пожелавам бързо възстановяване на всички пострадали”, посочва още Борисов.

Водещи

Най-четени