Кървав атентат в отговор на арестите на опозицията в Турция (ДОПЪЛНЕНА/ВИДЕО) 04.11 | 09:38

Най-малко 1 загинал и 30 ранени след мощен взрив пред полицейски участък в Диарбекир

От iNews.bg

Реакцията след серията от арести на опозиционни лидери и депутати от прокюрдската Демократична партия на народите от тази нощ не закъсня. Рано тази сутрин в Диарбекир, който се смята за столицата на кюрдското население в Турция, бе взривена мощна бомба. Атентатът е бил организиран пред полицейския участък в района Баглар. Според наличните към момента данни най-малко един човек е загинал, а други 30 са били ранени при взрива. По информация на "РИА Новости" загиналите са повече. Сред тях единият е полицай, но има и цивилни лица, твърди турският министър на правосъдието Бекир Боздаг.

Според информация на Reuters взривът е бил осъществен чрез кола-бомба. По всяка вероятност атентатът е пряко свързан със снощните арести, тъй като в същия участък са били отведени част от арестуваните тази нощ опозиционни лидери. Освен полицейския учаястък и негови служители, са пострадали и цивилни лица. На множество от сградите в съседство са нанесени щети, голяма част от прозорците и витрините са счупени.

Към мястото на взрива са били изпратени допълнителни екипи на силите за сигурност и на Спешна помощ, които оказват съдействие на пострадалите и ги откарват в лечебни заведения. Полицейските служители вече работят по изясняването на фактите и подробностите около взрива, предаде ТАСС.

Засега все още нито една организация не е поела отговорност за осъществения атентат. Според турските власти обаче зад него стоят силите на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара официално смята за терористична организация.

По-късно местните власти в Диарбекир официално обвиниха ПКК за атентата. "На 4 ноември в близост до сградата на специализираните полицейски части в района Баглар в Диарбекир членове на сепаратистка терористична групировка взривиха кола-бомба. Ранените вече са настанени в болница", се казва в официално съобщение на областната управа. Терминът "сепаратистка терористична групировка" властите в Турция използват по отношение на ПКК.


Водещи

Най-четени