Кървавата Нова година във Волгоград 30.12 | 18:48

Градът е в траур, жители дават кръв, лекари спасяват ранени

От Антония Михайлова

Волгоград, където в неделя на жп гарата прогърмя взрив, в понеделник отново стана център за атака на терористи. Този път жертви на безчовечната акция станаха пътници от тролейбус, в който в сутрешния час пик винаги е многолюдно.

Двете терористични атаки убиха над 30 души, още 100, включително и деца, сега са в болниците с различни поражения. Лекарите се борят за живота на пострадалите, местното население също не остава безучастно – кръв за ранените са дали вече повече от 600 души, съобщава РИА Новости.

Сега в града се забелязва голямо присъствие на хора в униформа и кинолози с кучета, на гарата и при взривения тролей продължават да работят следователи. На помощ на волгоградските оперативни работници са дошли най-добрите сили от Москва.

Във Волгоград са отменени всички увеселителни мероприятия, градът вече е в траур. Първоначално след взрива на гарата властите обявиха тридневен траур от 1 до 3 януари, но след втория терористичен акт знамената бяха спуснати още днес.

1148513

В същото време властите съобщават, че животът в града не е парализиран – транспортът се движи, големите търговски центрове работят, отворени за движение са пероните на жп гарата, където се случи първият взрив, но самата сграда е затворена.

Деца под прицел

Лекари и спасители съобщиха за четири ранени деца. Медиците са оптимисти за деветгодишното момиче, ранено на гарата вчера. Две 16-годишни деца от тролейбуса са в задоволително състояние – те са със сътресение на мозъка и според здравния министър на Русия Вероника Скворцова "може да се каже, че ще бъдат все по-добре".

В изключително тежко състояние е бебе на пет-седем месеца. То има много рани по черепа и е в кома. Скворцова твърди, че не успели да открият родителите му – вероятно са загинали при взрива.

1148514

Колкото до възрастните… По данни на здравното министерство след взрива на гарата са ранени около 40 души, шест от тях са в изключително тежко състояние. Ранените от тролея са около 30 – освен бебето в много тежко състояние са още двама души.

Следствието няма ясна картина

По повод на изпълнителите на атентатите, да не говорим вече за възможните поръчители, има най-противоречива информация – както от официални източници, така и от неофициални.

Първоначално източниците в силовите структури съобщиха за дагестанка, която се е взривила на волгоградската гара. След това не изключиха камикадзето да е бил мъж – по данни на източници в дагестанските силови структури това може да е Павел Печенкин, приел исляма, избягал в Дагестан и присъединил се там към престъпна подземна групировка. Неговият баща вече е дал кръв за ДНК експертиза.

Бил ли е терористът сам, или на мястото е имало и други, или споменатите мъж и жена са действали заедно – все още не е ясно.

1148515

Не са ясни докрай и обстоятелствата около взрива в тролея. Първоначално се говореше за заложено в салона взривно устройство. Според последната версия на говорителя на Следствения комитет Владимир Маркин тролейбусът също може да е взривен от камикадзе.

В същото време намиращият се във Волгоград шеф на Федерална служба за сигурност Александър Бортников заяви пред журналисти, че в хода на разследването "има определени следи". След заседание на Националния антитерористичен комитет и оперативния щаб във Волгоград Бортников е заявил, че са изработени допълнителни мерки по осигуряване на безопасността на гражданите и обектите, представляващи повишен интерес.

1148517

"Провежда се активна работа по разследване на двата терористични акта във Волгоград. Смятам, че ще успеем да разкрием тези престъпления", отбелязва Бортников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По поръчка на президента Владимир Путин във Волгоград и в други региони се въвежда засилен режим на целия силов блок, допълва директорът на ФСБ.

Водещи