Кюрдистан се надигна! Сирия и Ирак никога няма да се възстановят 22.01 | 18:21

Вижте кой спечели от войната в Близкия Изток

От iNews.bg

Президентът на автономния регион Иракски Кюрдистан призова световните лидери да обърнат внимание на това, че договорът Сайкс-Пико, който начертава модерните граници на Близкия изток след Първата световна война, се е провалил и е необходимо ново споразумение, което да зададе пътя за самостоятелна кюрдска държава.

Масуд Барзани, който е лидер на Иракски Кюрдистан през последните десет години, заяви, че международната общност е започнала да смята, че Ирак и Сирия вече никога няма да бъдат обединени

"Вярвам, че в самите себе си (световните лидери – бел. авт.) стигнаха до заключението, че ерата на Сайкс-Пико свърши", каза Барзани пред The Guardian.

"Независимо дали го изричат или не, дали го приемат или не, реалността на място е точно такава. Но както знаете дипломатите са консервативни и правят преценка, когато нещата са в напреднал стадий. И понякога дори не могат да са в крак с развитието", каза Барзани.

Сега, четири месеца преди 100-годишнината от споразумението, в което Великобритания и Франция разделят на сфери на влияние останките от Османската империя, Барзани заяви, че поддържането на статуквото ще осигури по-нататъшна регионална дезинтеграция.

Според него кюрдската независимост, която от десетилетия е център на кюрдските амбиции, е "по-близо от когато и да е било".

Президентът заяви, че световните сили трябва да създадат нов пакт, който да защити общностите в Ирак и Сирия, където разделението се е укрепило върху социално-религиозни и сектантски линии. "Трябва да има споразумение... Нелогично е да продължим да настояваме за повтарянето на един грешен експеримент, който се повтаря 100 години и не води никъде", каза още той, цитиран от БГНЕС.

През юли 2014 г. Барзани официално обяви, че ще се бори за независимост на региона – първото подобно обещание на кюрдски лидер. Обявлението му трябваше да доведе до референдум, идеята за който обаче не може да набере достатъчно скорост, заради съвпадащите кризит в Ирак и Сирия и възхода на "Ислямска държава".

7e8bee15-0635-0817-0b87-5226ba0f9b38В своето интервю Барзани заяви, че по негово мнение "цялата опозиция срещу нас е базирана на грешни възприемания. Регионът на Кюрдистан не е извор на заплаха за никого от своите съседи. Нашият опит през последните 15 години показа, че ние сме източник на стабилност".

Съседните държави от дълго време са притеснени за това как би повлияла на вътрешното им положение суверенна кюрдска държава. Турция, Сирия и Иран имат големи кюрдски малцинства на своя територия. Анкара води кампания срещу кюрдските бойци в страната от близо 40 десетилетия. В същото време обаче разви топли отношения с ръководството на кюрдското регионално правителство.

"Не сме дискутирали с Турция това дали ще приемат или не (нашата независимост – бел. ред.)... Това е наше национално право. Ние не сме заплаха за никого, но и няма да искаме разрешение да упражним правата си", допълни той.

Според кюрдския лидер отношението към кюрдите се е променило значително в Турция. "Ще ви дам пример. Използването на думите Кюрдистан и кюрди беше забранено в Турция, но месец по-рано, когато бях в Турция, флагът на Кюрдистан се вееше на президентския дворец", каза той.

Водещи

Най-четени