Кюрдите с основание се надсмиват над ЕС, който търпи заплахите на Ердоган 17.02 | 18:09

Според Демирташ това е огромна грешка, защото Анкара нито иска, нито може да спре бежанската криза

От iNews.bg

Европейският съюз си затваря очите за нарушенията на човешките права в Турция в обречен опит да намери решение на мигрантската криза. Това заяви лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхатин Демирташ в интервю за гръцкия вестник "Efimerida Ton Syntakton".

"Европа затваря очите си за потъпкването на човешките права в Турция и се подготвя да отстъпи пред заплахите и изнудването на (турския президент Реджеп) Ердоган", каза Демирташ, който беше на посещение в Атина, в рамките на което се срещна с премиера Алексис Ципрас. Според него обаче тази политика е "огромна грешка", тъй като "Ердоган нито има желание, нито има възможност да реши бежанската криза".

Европейският съюз предложи на Анкара 3 млрд. евро, които да помогнат за намаляване на бежанския поток мигранти, които използват страната, за да стигнат до Европа. В момента в Турция има близо 2,5 млн. души от Сирия, както и десетки хиляди от Ирак. По-рано президентът Ердоган заяви, че страната има пълното право да изпраща бежанците извън страната.

В своето интервю Демирташ също така посочи, че турската армия си сътрудничи с екстремистки групи в Сирия. "Те си сътрудничат с две екстремистки групи, те защитават джихадисти, както и "Ал Нусра" (групировка, свързана с "Ал кайда")" посочи той. Според него въоръжени групи прекарват "бойци и оръжия от турска почва (в Сирия) със съдействието на турските власти".

Демирташ беше в Атина за конференция по повод на 17-та годишнина от залавянето на лидера на Кюрдската работническа партия (ПКК) Абдула Йоджалан. Анкара често обвинява ДПН във връзки с ПКК, която се води за терористична организация в Турция.

На снимки от посещението в Атина се вижда как Демирташ седи до Салех Муслим – ръководителят на партията Демократичния съюз на сирийските кюрди (PYD), чийто бойци бяха ударени от турски сили през този уикенд, припомня БГНЕС.

Водещи

Най-четени