Лавров: В Алепо свалят оръжията до часове 03.05 | 16:45

Руснаци и американци създават общ център за мониторинг на примирието в Сирия

От iNews.bg

На фона на разразилите се по-рано днес ожесточени боеве между джихадистки групировки и сирийската правителствена армия за Алепо, руският външен министър Сергей Лавров обяви, че буквално до няколко часа в града може да бъде въведено примирие. Това заяви той след разговорите си със специалния пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура. "В момента приключва съгласуването между руските и американските военни по отношение на въвеждането на режим по прекратяване на огъня в Алепо. Надявам се, че в близките такова решение часове ще бъде обявено официално", казва Лавров, цитиран от ТАСС.

Той изразява оптимизъм, че въпросният режим ще има успех и дава за пример постигането на тези цели преди няколко дни в района на Латакия. "Нашата обща цел, на руснаци, американци и ООН, е да увеличим обхвата на това споразумение и да продължим действието на този режим, да го направим безсрочен", казва още Лавров.

До няколко дни ще заработи съвместен руско-американски център за мониторинг на примирието в Сирия, съобщи още първият дипломат на Москва. Той ще бъде позициониран в Женева и не само ще следи дали страните спазват режима на прекратяване на огъня, но и ще може да предприема действия срещу нарушителите на споразумението. Лавров определи създаването на въпросния център като много важна крачка напред. "Досега Русия и САЩ обменяха информация по отношение на Сирия единствено между базите на двете държави в размирната страна в Хмеймим и Аман. Сега вече те ще седят на една маса, което ще направи съвместната работа много по-ефективна", отбелязва още Лавров.

Водещи

Най-четени