Лавров: Москва няма да забрави турската подкрепа за терористите 04.02 | 14:35

Анкара отдавна увърта, когато поискаме да арестува руски граждани, запътили се към отрядите на джихадистите, казва той

От Кристиан Костурков

Москва няма да забрави това, че Турция е помагала на терористи. В същото време обаче Русия не се сърди на турския народ и остава приятелски настроена към него. Това заявява руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за италианското издание Limes. "Ние не поставяме знак за равенство между част от управляващата днес върхушка в Турция, която носи пряка отговорност за смъртта на руските военни в Сирия и нашите отколешни и надеждни приятели сред турския народ", подчертава първият дипломат на Москва.

Лавров допълни, че за Русия борбата с тероризма и урегулирането на ситуацията в Сирия са абсолютно равнопоставени задачи и имат принципен характер за Москва. "Поради тази причина атаката на турските ВВС срещу нашия бомбардировач няма шанс да промени подхода ни. Ако тази провокация на турците целеше това, нейните автори явно дълбоко са се объркали", категоричен е руският външен министър.

"Направеното от Анкара беше безпрецедентен сигнал към Русия. Очевидно е, че такъв акт нямаше как да не се отрази на руско-турските отношения – доверието ни към Турция като към партньор беше сериозно подкопано. В резултат на това сътрудничеството между нашите държави, за чието изграждане през последните години хвърлихме доста усилия, сега се прекъсва по отношение на много направления. И това не беше нашият избор", обяснява Лавров.

Руският първи дипломат казва още, че Москва нееднократно е изразявала загриженост за нарастващата терористична заплаха в Турция и липсата на готовност на властите на страната да сътрудничат в борбата с тероризма. "По-конкретно, въпреки нееднократните ни обръщения и молби, Анкара, с редки изключения, отклоняваше темата за сътрудничество при задържането и предаването на нашите правоохранителни органи на руски граждани, отправили се към страните от Близкия Изток и Северна Африка с цел да се присъединят към действащите в тези региони терористични и екстремистки групировки", казва Лавров, цитиран от ТАСС.

Според думите му сега, около преговорите за Сирия в Женева, настъпва моментът на истината. "Трябва точно и ясно да определим позициите си. Или ще бъдем против терора и заедно ще се борим с това зло, или за някого решенията, взети във Виена в хода на двете заседания на Международната група за поддръжка на Сирия, не представляват задължителни декларации, те са камуфлаж, който покрива користни геополитически цели по отношение на Сирия и тайни връзки с терористите, включващи доставки на краден нефт и исторически ценности", казва Лавров.

Водещи

Най-четени