Либия възобновява износа на петрол до дни 15.09 | 18:14

До края на годината Либия ще добива около 700 000 барела петрол в денонощие

От Петя Михайлова

Либия, която разполага с най-големите запаси от петрол от страните от Африка, ще възобнови частично експорта на "черно злато" в рамките на следващите три или четири дни.

Това съобщи представителят на джамахирията Абдула Сауди по време на среща на ръководителите на централните банки на арабските страни, която се проведе в Катар, предаде Интерфакс.

По думите на Сауди до края на годината Либия ще добива около 700 000 барела петрол в денонощие. Обемите ще достигнат около 1,6 милиона барела в денонощие до края на 2012 година.

Смята се, че запасите в либийските находища са около 44,3 милиарда барела петрол.

Находищата на петрол, контролирани от въстаниците, в момента им позволяват да добиват 100 000-130 000 барела нефт на денонощие.

Реализацията на либийския нефт на международния пазар ще бъде извършвана от Катар, тъй като на продажбата от самата Либия е наложено ембарго от страна на ООН.

До избухването на гражданската война в страната, по данни на Bloomberg обемът на произвеждания в страната нефт е достигал 1,69 млн. барела на денонощие. В момента обемите на добива са спаднали с най-малко 72% и не надхвърлят 390 000 барела дневно.

Водещи

Най-четени