Ломбардия и Венето гласуват за повече автономия 22.10 | 13:42

Нямат за цел да стават 29-тата членка на ЕС

От Деница Банчева

Жителите на северните италиански региони Ломбардия и Венето отиват днес до урните, за да гласуват на референдум за получаване на повече автономия, съобщи телевизия Европа.

Вотът е само началото на процес, който след време би довел до прехвърляне на повече правомощия от Рим към двете области. За разлика от Каталуния, Ломбардия и Венето не се борят за отделяне от Италия, а само за повече правомощия на местните власти.

Според сондажите, поддръжниците на идеята за повече независимост са повече, но основен проблем ще бъде избирателната активност. Във Венето тя трябва да бъде поне 50%, за да се признае резултатът. Ломбардия и Венето са двата най-богати региони в страната, като заедно произвеждат над 30% от икономическата продукция на Италия.

"Ние не сме Каталуния", каза областният управител на Ломбардия Роберто Марони. Той подчерта, че Ломбардия няма за цел да става 29-тата страна-членка на ЕС, за разлика от испансксата автономна област.

Гласуването на европейски региони за по-голяма автономия не е нещо необичайно през последните години. Предстоящите вотове в Италия следват този в Шотландия от 2014 г., гласуването за Брекзит миналата година и това в Каталуния този месец.

Водещи