Лондон: Преговорите с Брюксел не са опит да останем 13.08 | 10:46

Министри с различни възгледи се обединиха в името на Брекзит

От iNews.bg

След седмици на задочен спор, две ключови фигури във Великобритания се обединиха, за да кажат, че преходният период за излизане от ЕС не трябва да се чете като "вратичка” за оставане в блока. Министърът на финансите Филип Хамънд, който се застъпва за преходния период след Брекзит и министърът на външната търговия Лиъм Фокс, твърд поддръжник бързото напускане на ЕС, публикуваха съвместна статия в "Сънди Телеграф”. В нея двамата се съгласиха, че при "развода" между Лондон и Брюксел не трябва да има съмнения за окончателния край на членството на Великобритания в ЕС, предаде БГНЕС.

Те заявиха, че всеки преходен период ще бъде "ограничен във времето" и че Великобритания се оттегля както от европейския единен пазар, така и от митническия съюз. "Искаме нашата икономика да остане силна и жизнеспособна през този период на промяна, но бизнесът трябва да има увереност, че ще се справи с промените. Ето защо ние вярваме, че ограничен във времето преходен период ще бъде важен за запазване на националния ни интерес и ще даде повече вяра на бизнеса. Това няма да бъде задната врата за пребиваване в ЕС”, пишат министрите.

"И двамата сме наясно, че през този период Великобритания ще бъде извън митническия съюз и ще бъде "трета страна", а не страна по договорите на ЕС", допълват те. Британският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис трябва да проведе трети кръг от разговори с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в Брюксел в края на август.

Водещи

Най-четени