Лондон: Спокойно, ЕС, никой няма да вземе пример от Брекзит 12.07 | 09:33

Ние сме различни, напускаме Общността заради влиянието си по света, казва Дейвид Дейвис

От iNews.bg

ЕС трябва да е спокоен по отношение на това, че и други държави след Великобритания може да решат да го напуснат, смятат в Лондон. "Европейският съюз няма да се сблъска с ефекта на доминото след излизането на страната ни от него, каза британският министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис пред вестник The Indеpendent. Той подчерта и че страховете на Европейската комисия от подобно развитие на нещата са неоснователни. Дейвис подкрепи тезата си с това, че Великобритания е "много различна страна" от останалите в ЕС и е решила да напусне заради уникалното си влияние по света.

Министърът по Брекзит отбеляза, че в началото на преговорите между Лондон и Брюксел за условията на раздялата с Общността е имало трудности, заради разговорите за необходимостта Великобритания да бъде наказана за оттеглянето си от Съюза. Според него причина за това е, че редица членове на ЕК не искат да позволят на Обединеното кралство да получи каквито и да било придобивки от Брекзит, тъй като това може да стане причина подобна стъпка да предприемат и други страни в блока, предаде БНТ.

"Винаги съм смятал, че това е напълно безпочвен страх. Не мисля, че някой ще ни последва по този път. Ние сме съвсем различна страна. Струва ми се, че най-близка до нас е Франция, но тя не възнамерява за напуска ЕС", обясни Дейвис.

Самото издание отбелязва, че мнението на министъра се различава съществено от прогнозите на редица политици, включително президента на САЩ Доналд Тръмп, който не изключи възможността примера на Великобритания да последват други страни в ЕС. Вестникът напомня, че бившият водач на националистическата партия ЮКИП Найджъл Фараж заяви, че Брекзит ще предизвика ефекта на доминото. "След нас ЕС е напуснат и други страни в Северна Европа начело с Дания", е предупредил Фараж.

Водещи