Лондон вади нови 100 млн. паунда за бежанците 04.09 | 19:37

Великобритания е готова да приеме още хиляди хора директно от бежанските лагери

От Кристиан Костурков

Великобритания ще отдели нови 100 млн. паунда (около 136.5 млн. евро) за хуманитарна помощ на бежанците от Сирия. Това обяви днес британският премиер Дейвид Камерън по време на посещението си в Мадрид. "Мога да кажа със сигурност, че ще отделим допълнително 100 млн. паунда. По този начин общата сума, изхарчена с тази цел от Великобритания, ще надхвърли 1 млрд. паунда (1.37 млрд. евро – бел. ред.)”, отбеляза Камерън, цитиран от ТАСС.

Според думите му 60 млн. паунда от новата помощ ще отидат за сирийците, които все още се намират на територията на своята държава. "Останалите средства ще бъдат разпределени в съседните Турция, Йордания и Ливан, където в момента сирийските бежанци представляват една четвърт от населението на тези страни”, каза още британският премиер.

По-рано днес в Лисабон той съобщи, че страната му е готова да приеме още хиляди бежанци. "Отчитаме с какъв размах се увеличава бежанската криза и страданията, които изпитват тези хора. Ние ще се опитаме да направим повече за тях, като осигурим подслон на още хиляди емигранти от Сирия”, обясни Камерън. Той допълни, че приемът на нови бежанци ще стане в допълнение на квотата от 5000 човека, която получи Великобритания при разпределението на мигрантите в ЕС. Освен това страната ще продължи да взима хората направо бежанските лагери в Близкия Изток, вместо те да рискуват живота си по пътя към Европа. 

Водещи

Най-четени