Лондон и Брюксел поставиха 3 основни теми като условие за Брекзит 20.06 | 10:00

До септември ще договорят правата на европейците във Великобритания, финансовите й ангажименти към ЕС и ирландските граници

От iNews.bg

При първия кръг от преговорите за Брекзит, който се проведе вчера -19 юни, беше изработен график за по-нататъшните разговори и основните теми, които предстои да бъдат обсъдени, предадоха информационните агенции. Преговарящите от двете страни изразиха оптимизъм за постигането на разумен компромис.

Стартът на преговорите бе обявен почти година след съдбоносния за ЕС и Обединеното кралство референдум, при който малко по-голяма част от британците изненадващо гласуваха за развод с европейската общност.

"Първата сесия от преговорите за Брекзит бе важна и полезна", заяви в Брюксел ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние.

Оптимизъм от двете страни

На съвместна пресконференция с британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис, Барние изброи три ключови теми, които трябва да бъдат уредени в първия етап на преговорите: гарантирането на правата на гражданите от двете страни на Ламанша, уреждането на "сметките" и всички поети финансови ангажименти, и запазването на споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия.

"Винаги ще работим с Обединеното кралство и никога против Обединеното кралство", обеща главният преговарящ на ЕС Барние. И допълни: "Справедливо споразумение е възможно и това е много по-добре от липса на споразумение".

След продължилите седем часа преговори британският министър по Брекзит Дейвид Дейвис обобщи, че между страните има много допирни точки.

Очакванията си как ще протекат преговорите занапред, той сподели, цитирайки Жан Моне, един от основоположниците на днешния Европейски съюз, с думите: "Не съм нито оптимист, нито песимист. Аз съм просто решителен".

Дейвис отговори на това с цитат на Уинстън Чърчил, който гласи: "Песимистът вижда трудност във всяка възможност, оптимистът вижда възможност във всяка трудност".

Той добави, че двамата с Барние искат да постигнат най-доброто възможно партньорство, което работи и в полза на ЕС, и в полза на Великобритания.

Залогът: Първите три важни теми

Първите три теми в дневния ред са правата на гражданите на ЕС във Великобритания и на британските в ЕС, изпълнението на финансовите ангажименти на Лондон към общността, поети по време на членството, както и въпросът за границата между Ирландия и Северна Ирландия.

По думите на преговарящите, "този въпрос е от особена важност, но е и изключително сложен".

След като бъде постигнат значим напредък по тези три теми - очаква се това да стане към септември, ще се дискутират бъдещите взаимоотношения между Лондон и Брюксел и създаването на зони за свободна търговия.

Първоначалното британско предложение беше всички теми да се обсъждат едновременно.

Планира се преговорите да завършат до 31 март 2019 г. Ако това не стане, излизането на Великобритания ще стане без да е подписан двустранен договор и без правна рамка на преходния период.

 

Наблюдателите посочват, че при такъв вариант последиците за икономиката и гражданите на ЕС и Великобритания ще бъдат непредсказуеми.

Правата на европеските граждани на Острова

Британският премиер Тереза Мей ще обсъди с лидерите на 27-те страни-членки на ЕС на предстоящата им среща на върха в Брюксел въпроса за правата на гражданите. – европейските граждани, установили се във Великобритания, и на британските граждани, живеещи на територията на ЕС, предадоха световните агенции, като се позоваха на британския министър Дейвис.

Според Дейвис на срещата на върха Мей ще представи британската "оферта" относно правата на гражданите, посочва бТВ.

После на 26 юни Великобритания ще публикува подробен документ, който ще представи общите линии на британската оферта и според Дейвис това ще е добра база за започване на преговори относно правата на гражданите, предаде Франс прес.

Как ще протекат преговорите

По-нататъшните преговори за Брекзит ще бъдат проведени в седмиците, започващи на 17 юли, на 28 август, на 18 септември и на 9 октомври - тоест преговорните сесии ще бъдат веднъж месечно, предаде Ройтерс.

Работни групи, съставени от експерти от двете страни, ще се захванат с най-наложителните досиета - правата на гражданите, финансово споразумение и други въпроси, произтичащи от развода, каза Мишел Барние, посочва Франс прес.

Трънливият въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия е поставен под директния надзор на двама близки сътрудници на Барние и на Дейвис.

Преговорите ще се водят на английски и на френски. Преводачи ще бъдат осигурени от Европейската комисия, предаде Ройтерс.

Водещи

Най-четени