Лондон към Брюксел: Не се опитвайте да ни накажете 01.10 | 17:30

Главният преговарящ на Обединеното кралство обвини ЕС, че подхожда едностранчиво в преговорите за Брекзит

От iNews.bg

Британският министър за Брекзита Доминик Рааб предупреди, че Европейският съюз се опитва да притисне Обединеното кралство да подпише споразумение за развод, което да подкопае единството на страната, предаде Reutres.

"Ако единственото предложение на ЕС заплашва целостта на нашия съюз, тогава ще останем без избор, освен да напуснем без споразумение", каза Рааб пред годишния конгрес на своята Консервативна партия в Бирмингам.

"Немислимо е това правителство или всяко друго британско правителство да бъде изнудвано чрез заплаха от някакво икономическо ембарго да подпише едностранно споразумение срещу интересите на нашата страна", заяви министърът. Той изрази недоумение, че ЕС се стреми да накаже Великобритания по такъв "глупав и непродуктивен начин".

Рааб призова европейските лидери да започнат да правят отстъпки в преговорите за Брекзита, защото времето за сключване на сделка изтича. "Ако ЕС иска споразумение, те трябва да подходят сериозно. И трябва да го направят сега", подчерта британският главен преговарящ.

Пред делегатите на конгреса той окачестви като "напълно едностранчив" досегашния подход на Брюксел в преговорите, който според него не оставя пространство за "сериозни компромиси".

Водещи

Най-четени