Лондон с 4 условия пред Брюксел, за да остане в ЕС 11.10 | 11:50

Против общата валута и защита на страните извън зоната, са част от исканията на Камерън

От iNews.bg

Правителството на Дейвид Камерън е подготвило план от четири точки като условия за оставането на Великобритания в Европейския съюз. Премиерът ще представи позицията си на срещата на високо равнище в Брюксел. За това съобщава британският вестник "Телеграф он сънди”, цитиран от БТА. 

Според медията премиерът и най-близките му сътрудници в кабинета са подготвили план от четири точки, очертаващи цената за оставане на страната в общия съюз. Британски дипломати са изпратени в 27-те страни от общността, за да търсят подкрепа за този план, преди да се произведе референдума за бъдещето на Обединеното кралство в ЕС.

Първото условие е Брюксел ясно да заяви, че Великобритания няма да бъде включена в никакъв процес на изграждане на "европейска свръхдържава”. Второто е още една декларация от страна на ЕС, че еврото не е официалната валута на ЕС, а съюзът е обединение на различни валути.

Третата точка изисква националните парламенти да получат пълномощия, позволяващи им да отхвърлят всякакви директиви на Брюксел, които целят промени на съществуващите закони на ЕС.

Четвъртото изискване е ЕС да извърши преструктуриране, което да защити 9-те страни извън еврозоната от господството на останалите 19, които са приели еврото.

Особена защита трябва да бъде предвидена за лондонското Сити - финансовия център на Великобритания, съобщава още "Телеграф он сънди”.

 

 

Водещи

Най-четени