Лондон ще гони руски дипломати заради отровения шпионин 13.03 | 10:41

Има вероятност да обвинят Москва за спонсор на тероризма, твърди местна медия

От iNews.bg

Обединеното кралство може да предприеме поредица от едностранни антируски мерки във връзка с отравянето на двойния руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, съобщава "Гардиън", предаде БГНЕС. Те могат да включват експулсирането на редица дипломатически лица, сред които и руския посланик.

Медията изтъква още, че Лондон може да замрази и активите на свързани с Кремъл руски олигарси и руски длъжностни лица, които не са в състояние да докажат произхода на придобитата си финансова собственост във Великобритания. Не е изключено да бъдат въведени и по-строги мерки срещу онези руснаци, които са обвинени от британските власти за нарушаване на човешките права. Има вероятност страната да обяви Русия и за спонсор на тероризма.

При подобен сценарий на Москва ще бъде наложена забрана върху износа на оръжия, върху получаването на икономическа помощ, както и издаването на визи. БГНЕС припомня, че все още съществуват опасения, че Великобритания ще задейства и процедурата по Член 5 от Вашингтонския договор, според който военното нападение срещу един член на НАТО представлява нападение срещу всички.

Водещи

Най-четени