Лоялните на Ердоган военни: Страната е под контрол 19.07 | 16:58

Разузнаването разбрало за подготвяния метеж в петък следобед и така предотвратило преврата

От iNews.bg

Въоръжените сили на Турция обявиха, че цялата територия на страната се намира под контрол. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на изявление на военните. Агенцията отбелязва, че в него също така се казва, че първите данни за подготвяния преврат са били получени през деня на 15 юли. БГНЕС припомня, че по-рано в турската преса се появи съобщение, според което Турското национално разузнаване /МИТ/ е знаело за подготвящия се в страната държавен преврат и няколко часа преди неговото осъществяване е предупредило армията. Разузнаването е получило информация за подготвяния метеж в петък (15 юли) в 16:00 ч. Половин час по-късно зам.-директорът на МИТ Хакан Фидан е предал тази информация на заместник-командира на Въоръжените сили на Турция Яшар Гюлер.

След това в 18:30 ч. началникът на Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар е заповядал да се затвори въздушното пространство за всякакви полети и да се въведе забрана за въздушни военни операции, придвижване на войски и бронетехника.

Според изданието първоначално се е планирало, че държавният преврат трябва да започне в събота в 3:00 ч. Междувременно, след като плановете на превратаджиите са били разкрити, действията са започнали в петък в 21:00 ч.

Водещи

Най-четени