МВФ: Спасението на Гърция е в значителни реформи и облекчаване на дълга 05.02 | 16:20

Пенсионната система поглъща 10% от икономиката на страната, при 2,5% средно за ЕС

От iNews.bg

Международният валутен фонд не желае да "удари с драконовски мерки" Гърция, но иска от правителство бърз напредък по пенсионната реформа, обяви ръководителят на международната финансова институция Кристин Лагард.

В Гърция продължават ежедневните блокади на границите, стачките на профсъюзите обещават да блокират страната и утре, когато ще се проведе 4-та общонационална стачка от началото на втория мандат на Алексис Ципрас.

Десетки хиляди излизат на протестите срещу увеличаването на осигуровките и намаляването на пенсиите. Масово гърците са недоволни от мерките по изпълнението на задълженията за Третата спасителна програма за Гърция.

"Наистина не ми харесва, когато ни изобразяват като драконовски, строг, ужасен МВФ...Ние не искаме от Гърция да прилага "драконовски мерки", тя вече направи много жертви", увери Лагард.

Според нея настоящата пенсионна система, която коства 10% на икономиката годишно, не е устойчива и трябва да ремонтира до основи.

"В Европа пенсиите са в размер на около 2,5% от БВП", изтъкна Лагард.

"Гръцката спасителна програма трябва да се движи в две насоки – едната е значителни реформи, а другата е облекчаване на дълга. За да се случи това, Гърция трябва да реформира пенсионните и данъчните си системи, но и да ограничи укриването на данъци. Облекчаването на гръцкия дълг трябва да бъде свързано с тези реформи", каза още шефката на МВФ.

Водещи

Най-четени