МИ5 предупреждава: Заплахата от тероризъм е на невиждано ниво 18.10 | 10:37

Само за 6 месеца във Великобритания са арестувани близо 380 души заподозрени в тероризъм

От iNews.bg

Британските служби предупреждават, че нивото на заплаха от тероризъм към момента е на толкова висока степен, каквато не е имало досега. Думите са на директора на авторитетната в международен мащаб служба за вътрешно разузнаване МИ5.

Оказва се и че спецагенцията се сблъсква с огромно количество работа, за да противодейства на терористичната заплаха. Само в рамките на първите 6 месеца на тази година арестуваните по подозрение в тероризъм са близо 380, предаде Нова телевизия. А през това време във Великобритания имаше и атентати. Равносметката показва, че само тази година 36 души са загинали при четири нападения в Лондон и Манчестър.

Предупреждението не идва за първи път. Освен това подобни нееднократно вече отправяха и от френските спецслужби. Страната също често става жертва на кървави атентати. Основните рискове са местни граждани, които са били радикализирани. Паралелно с това обаче се предупреждава и за завръщащи се в Европа от Сирия и Ирак джихадисти. Само преди няколко дни дори у нас бе заловен сириец, който е имал български паспорт от 2008 г. Оказа се, че той се е бил в родината си на страната на "Ислямска държава" и дори е бил командир на бойци.

Водещи

Най-четени