Майдел: Брюксел може да глоби „Газпром“ още веднъж 19.06 | 13:16

Ако има повторно нарушение, ЕК ще санкционира дори без разследване, обясни тя

От iNews.bg

"Ако има данни за ново нарушение на правилата за конкуренция на ЕС от страна Газпром, Европейската комисия ще може да налага глоба на газовия гигант без нужда от ново разследване. Това е много важно за България и другите страни от Източна Европа, за които има подозрения, че Газпром злоупотребява с монополното си положение." Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по повод дебат в комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента в понеделник, 18 юни 2018г.

Майдел зададе въпрос към европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер за това как ЕС ще гарантира, че Газпром ще спазва условията, които ѝ бяха поставени от Комисията през май 2018 г. като резултат от седемгодишно разследване за нарушения на конкурентното право на ЕС, което завърши без глоба за руската компания.

"Европейската комисия е гарант, че компании като Газпром няма да се възползват от монополното си положение в определени страни от ЕС и да продават на по-високи от пазарните цени, както и да договарят неизгодни за държавите и гражданите условия. Същото се отнася и за технологични компании като Гугъл, Епъл и Майкрософт, които вече бяха глобени от ЕК," допълни Ева Майдел.

Водещи

Най-четени