Майката на Брейвик: Синът ми обезумя напълно! 15.06 | 10:06

Психиатрите спорят - луд ли е норвежкият екстремист

От Виолета Малинкова

Майката на норвежкия масов убиец Андерш Брeйвик - Венч Беринг, описа как нейният "мил и грижовен" син се превърнал в маниак без контрол, който носел маска и пропагандирал война срещу целия мюсюлмански свят, съобщи Reuters.

Психиатърът Торгейр Хусби прочете откъси от проведеното събеседване с майката на Брейвик. Това е първият път, когато се чува нейното мнение по процеса срещу сина й - призналия се за виновен за убийството на 77 души екстремист в бомбения атентат в Осло през юли миналата година.

Въпреки факта, че името на Венч Беринг, беше изключено от списъка на свидетелите по делото срещу сина й, поради влошеното й здравословно състояние, тя беше подробно разпитана от следователите с цел пълно възстановяване на картината от детските и юношеските години на престъпника.

Според показанията й, които бяха зачетени в съда, въпреки че тя не присъстваше лично на делото, синът й бил напълно обезумял и съответно това била причината за нетипичните за него действия.

По-рано пред съда беше уточнено, че още от дете Брейвик имал поведенчески проблеми и когато бил на 4 години, психиатър препоръчал той да бъде отделен от семейството си. По този повод Венч Беринг разказа, че след това детето й било държано под наблюдение вкъщи и с времето преодоляло по-ранните си проблеми.

Торгейр Хусби прочете още от показанията на майката в съда, според които синът й бил добър ученик (преди гимназията), имал приятели, също така бил мил, грижовен и й помагал винаги, когато можел.

По думите на Венч Бреринг, нещата с него започнали да се влошават през 2006 г., когато той се върнал да живее отново с майка си, след като бизнес начинанията му се провалили. По това време, се формирали крайните му политически възгледи и той обичал да говори за предстояща гражданска война, колкото и да се стремяла да избягва тези теми Венч.

След завръщането си вкъщи, Брейвик започнал да ходи на фитнес, да играе видео игри и станал параноичен на тема хигиена.

Според протокола от съдебното заседание обаче, тези показания не давали обяснение за това какво всъщност е причинило трансформацията у норвежкия убиец.

Според данните, събрани досега, причината за акта на екстремиста миналата година, е надеждата му така да премахне потенциалната гражданска война в Норвегия след като мюсюлманите превземели страната му.

От това дали съдът ще обяви Брейвик за нормален зависи каква присъда ще му бъде дадена. Ако той бъде категоризиран като психично здрав, ще бъде изпратен в затвора и ще получи максимално възможното наказание за делата си – нещо, на което всички норвежци се надяват. Ако обаче екстремистът бъде обявен за психично болен, това автоматично означава, че той не може да носи отговорност за делата си, и ще бъде изпратен в психиатрична клиника.

Двамата психиатри по делото - Сине Серхайм и Торгейр Хусби, заключиха че 33-годишният Брейвик е шизофреник, а втората група експерти по процеса, казаха точно обратното, оставяйки петимата съдии по делото да вземат крайното решение за съдбата на масовия убиец.

Водещи

Най-четени