Македония и Гърция пак стигнаха до различия в спора за името 20.05 | 18:02

Докато в Атина категорично отхвърлят варианта Илинденска, в Скопие много го харесват

От iNews.bg

Македония и Гърция отново стигнаха до разногласия по отношение на спора за името на югозападната ни съседка. Докато в четвъртък в София премиерите на двете държави Зоран Заев и Алексис Ципрас като че ли почти стигнаха до съгласие, сега се оказва, че страните отново нямат единомислие.

По-рано днес се появи информация, че Гърция отхвърла варианта Илинденска Македония. Кабинетът на премиера Алексис Ципрас иска име, съдържащо географско определение. В изявлението от канцеларията на гръцкия премиер се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че "решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба". В Скопие обаче не мислят точно като в Атина.

Македонското правителство смята, че новото предложение за име, с което да се преименува Македония, отговаря на условието за съставно наименование с хронологическо определение и е реалистична възможност за постигане на решение, предаде бТВ, позовавайки се на МИА. Според правителството на Македония името Република Илинденска Македония съдържа "хронологическо определение”, което го свързва с конкретни исторически дати.

Македонският кабинет заяви очакването си предложението да бъде посрещнато с широка подкрепа в Атина. "Това име прави ясно разграничение от района Македония в Гърция, разграничение от всяка гледна точка. Илинденското въстание е съвместна борба на нашата мултиетническа нация за социални права и свободи. И не предявява никакви териториални претенции към която и да било съседка, включително Гърция”, се заявява в правителственото изявление.

Въпреки появилите се разногласия около варианта "Илинденска", в македонските власти отбелязват, че вярват в намирането на изход от 25-годишния спор. И че ще продължат да преговарят с Гърция до окончателното му разрешаване.

В същото време в гръцки медии се появи информацията, че Горна и Нова Македония отново се връщат на масата на преговорите, предаде БГНЕС. Според информациитеАтина може да се върне към предложенията Горна Македония и Нова Македония без превод и за цялостна употреба. Някои смятат, че времевата рамка /Нова/ може да бъде разширена, пише онлайн изданието на вестник "Та Неа" и коментира, че тези две имена също имат негативна тежест, но в сравнение с Илинденска тя е по-малка и може да се намери общ език с опозицията.

По принцип, преговорите с Македония започват от начало или може би от там, където останаха Никос Кодзияс и Никола Димитров в присъствието на Матю Нимиц, пише информационният портал "Ин" и припомня петте предложения на посредника: "Република Нова Македония", "Република Горна Македония", "Република Вардарска Македония", "Република Северна Македония" и "Република Македония (Скопие)".

Водещи

Най-четени