Македония на крачка от членството си в НАТО 28.01 | 15:45

До дни ще бъде подписан протокола за членство

От iNews.bg

До края на тази или в началото на следващата седмица Македония ще подпише протокола за членството си в НАТО, заяви министърът на външните работи Никола Димитров в западната ни съседка, цитиран от БГНЕС.

  "Надявам се след това всички наши приятели да ратифицират протокола в техните парламенти. Страната ни ще заеме мястото си в пакта, след като протокола бъде ратифициран и от гръцкия парламент. Тогава влизат в сила и конституционните промени съгласно Преспанския договор”, каза още Димитров.

Дипломат №1 на Македония добави, че министърът на отбраната Радмила Шекеринска ще присъства на срещата на министрите на отбраната от НАТО на 13 и 14 февруари в Брюксел, а той като външен министър ще участва събиране на НАТО във Вашингтон през месец април.

Днес генералният секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг потвърди, че протоколът за присъединяването на Македония към НАТО ще бъде подписан в най-скоро време. "За самата ратификация ще бъде необходимо малко повече време. Всичко зависи от парламентите на 29-те държави-членки", подчерта Столтенберг.

 

"След като подпишем протокола, Скопие ще седне на масата", каза още генералният секретар на пакта. Това означава, че Македония ще участва като държава наблюдател в ключовите срещи на Алианса. Пълноправен член ще бъде, след като всички 29 държави ратифицират протокола. Македонският флаг се очаква да се развее пред централата на НАТО в Брюксел най-късно в началото на следващата година. 

Водещи

Най-четени