Македония с ясен сигнал към гейовете: „Забравете за брак!“ 16.09 | 12:35

Югоизточната ни съседка реши въпроса със замах като Сърбия и Унгария

От iNews.bg

Македония отправи недвусмислено послание към хомосексуалните хора. Страната реши въпроса със замах, като последва примера на Сърбия и Унгария. Македонският "Утрински вестник", че страната ще уреди въпроса за брака в специфична разпоредба в конституцията си. Преди нея това направиха още Черна гора и Полша.

С поправките в основния държавен закон Македония дефинира брака като "житейска общност изключително и само между една жена и един мъж". Тази дефиниция автоматично изключва опцията за признаване на еднополовите бракове. Но консервативните норми отиват и по-далеч.

Те изключват институционализирането на съвместното съжителство между гейовете, като регламентират съжителство, което може да бъде само "регистрирана извънбрачна общност или който и да е било регистриран облик на жизнено партньорство" отново само между мъж или жена. Вероятно тези промени ще подразнят западните демокрации, които вече узакониха гей браковете. Те са признати в Холандия, Швеция, Португалия, Испания, Франция и Великобритания. В Източна Европа гейовете могат в сключат брак в Словения и Хърватия.

Водещи

Най-четени