Македонците в чужбина гласуват днес на референдума 29.09 | 15:45

В 33 консулски служби по света са отворени урни

От iNews.bg

В навечерието на предстоящия в неделя референдум, на който трябва да стане ясно дали Македония ще приеме наименованието Република Северна Македония, гласуват македонците в чужбина, затворниците, настанените в болнични заведения, хора с увреждания и задържаните под домашен арест, предаде БГНЕС. В 69 от общо 80 общини, в които ще се проведе вота, са регистрирани 1859 болни и лица с различни увреждания. Членовете на избирателните комисии ще посещават домовете им, за да могат тези хора да упражнят правото си на глас.

Гласуването в чужбина ще се проведе в 33 дипломатически консулски служби, а общо 2694 македонски граждани са регистрирани за участие във вота, който ще приключи в 19 часа местно време. 1558 затворници и задържани лица трябва да гласуват в местата за лишаване от свобода в страната. Днес трябва да гласуват и седем вътрешно разселени лица.

В сряда вече гласуваха членове и заместник-членове на избирателните комисии, които са командировани до дипломатическите и консулските служби на страната в чужбина. Право да гласуват на референдума утре имат 1 806 336 македонски граждани, записани по надлежния ред в избирателните списъци. Общественото допитване ще съдържа един въпрос: "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?".

Водещи

Най-четени