Макрон зове за армия на ЕС, ще пази общността и от Русия, и от САЩ 06.11 | 15:01

Няма да защитим европейците, ако Европа няма истинска армия, казва френският президент

От iNews.bg

Френският президент Еманюел Макрон призова във вторник към създаването на "истинска европейска армия", с която Старият континент да се защити по-добре срещу Русия и дори Съединените щати. Макрон, който настоява за съвместни въоръжени сили на ЕС след идването си на власт миналата година, заяви, че Европа трябва да намали зависимостта си от американската мощ, не на последно място след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че се изтегля от договор за ядрените оръжия от ерата на Студената война, предаде БГНЕС

"Трябва да се защитим по отношение на Китай, Русия и дори Съединените американски щати", заяви Макрон пред радио "Европа 1". "Когато видях президента Тръмп да обявява, че се отказва от основния договор за разоръжаване, който се формира след като през 80-те години на миналия век евро-ракетната криза се стовари върху Европа, кой беше основната жертва? Европа и нейната сигурност", каза той. "Ние няма да защитим европейците, докато не решим да имаме истинска европейска армия", каза Макрон в интервюто, което е било записано в понеделник вечерта във Вердюн, североизточна Франция.

След като "сме изправени пред Русия, която е на нашите грани;ци и показва, че може да е заплаха за нас", Мокрон подчерта: "Нуждаем се от Европа, която защитава по-добре себе си сама, без само да зависи от Съединените щати , по по-суверенен начин."

През миналата година ЕС стартира съвместен фонд за отбрана в размер на няколко милиарда евро, предназначен да развие военния капацитет на Европа и да направи континента по-стратегически независим. Франция оглавява създаването на сила от девет страни, предназначена да бъде в състояние бързо да проведе съвместна военна операция, за евакуация от военна зона или да окаже помощ при природно бедствие.

"Мирът в Европа е несигурен", заяви Макрон пред "Европа1". "Бяхме засегнати от опити за проникване в кибер пространството и многобройни интервенции в нашите демокрации", каза той в очевидно имайки предвид Русия. Той също така предупреди за "авторитарните сили, които се възстановяват и превъоръжават в пределите на Европа".

Макрон предупреди за нарастващия национализъм, докато се готви да посрещне десетки световни лидери, включително Тръмп и руския президент Владимир Путин, в неделя, когато ще бъдат отбелязани 100 години от примирието от Първата световна война.

Водещи

Най-четени