Макрон и Льо Пен гласуваха близо един до друг 07.05 | 13:11

Центристът избра секция в курорт, националистката – в градче с натрупано социално напрежение

От iNews.bg

Двамата кандидат-президенти на Франция вече пуснаха своя глас. Любопитното е, че го направиха близо един до друг – в един и същ департамент – Па дьо Кале. Центристът Емануел Макрон избра да пусне гласа си в секция в курортното градче на Льо Туке, разположено на брега на Ла Манша. Той бе придружен и от съпругата си Брижит, която също пусна своята бюлетина в урната.

Преди да влезе в избирателната секция, Макрон се срещна със свои привърженици, които го посрещнаха с бурни аплодисменти, предаде "Интерфакс". Кандидатът бе обкръжен плътно от охраната си. След като гласува, кандидат-президентът отпърува за Париж, за да изчака края на изборния ден и резултатите в предизборния си щаб.

Националистката Марин льо Пен пък избра да гласува в работническо градче, което в последно време се слави с натрупаното социално напрежение. Преди да отиде до урната в Енен-Бомон, който се намира до Ланс, тя проведе сравнително продължителен разговор с кмета на градчето.

Днешният балотаж във Франция протича при изключително засилени мерки за сигурност. Само от полицаите, които са ангажирани с охраната, наброяват над 50 000 хиляди души. Това е свързано с повишената терористична заплаха в страната, както и действащото извънредно положение. За момента обаче изборният ден протича спокойно. Паралелно с това на кандидат-президентите е осигурена охрана, каквато се предоставя и на действащия държавен глава.

Водещи

Най-четени