Макрон иска рестарт на отношенията Франция-Русия 20.05 | 14:17

Диалогът трябва да се подкрепя въпреки различнията по някои теми, казват от Елисейския дворец

От iNews.bg

По време на визитата си в Русия френският президент Еманюел Макрон смята да придаде нов импулс на отношенията между двете страни. Това заяви представител на Елисейския дворец пред седмичника "Журнал дьо диманш", предаде БГНЕС. Изданието публикува днес статия в навечерието на насрочената за 24 и 25 май визита на Макрон в Русия по покана на руския президент Владимир Путин. Както подчертава представителят на Елисейския дворец, "диалогът с Русия се е подкрепял и ще се подкрепя", въпреки различията в позициите по сирийския и украинския проблем, а също така по делото Скрипал. "На двете страни им предстои да направят още много неща в своите отношения, но към това трябва да се подходи обективно и с отворени очи", каза източникът от френското президентство. Той смята, че по време на предстоящото посещение едва ли ще бъде отбелязан значителен напредък по трудните въпроси. По данни на вестника "диалогът между двамата лидери ще бъде решителен, но коректен".

Президентът Макрон смята да придаде нов импулс на двустранните отношения, но като "спазва рамките на ЕС", установени след присъединяването на Крим към Русия, съобщи Елисейския дворец. В тази връзка "Журнал дьо диманш" цитира направеното по-рано изказване от Макрон, че "не трябва да се унижава Русия" и че Путин възнамерява да "върне на страната нейното величие след разрушаването на Берлинската стена и Съветския съюз, които са преживяни от Русия като унижения".

Според информацията, която съобщи представителят на президентската администрация, Макрон възнамерява "без каквато и да било наивност" да води диалога с руския държавен глава. Той сериозно се е подготвил за визитата си в Русия. По данни на "Журнал дьо диманш" в петък Макрон се е срещнал в Елисейския дворец с историка и специалист по Русия Антоан Аржаковски. Той е разговарял и с философа Мишел Елчанинов, автор на книгата "В главата на Владимир Путин", предизвикала голям интерес не само във Франция, но и в други страни.

Водещи

Най-четени