Мария Габриел зове Косово да инвестира в цифровизация 12.10 | 16:38

Еврокомисарят предлага на Прищина да се включи в програмата за Западните Балкани

От iNews.bg

Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел е на мисия в Косово в контекста на Цифровата програма на ЕС за държавите от Западните Балкани, която беше стартирана от София през юни. Косово е третата балканска държава, която българският еврокомисар посещава в рамките на два месеца след Сърбия и Черна гора.

Визитата на Мария Габриел в Косово е важна стъпка за напредъка в изпълнението на програмата за региона, следваща поетия ангажимент от балканските лидери на Срещата на върха в София. В рамките на мисията си тя се срещна с министри от правителството на Косово, телекомуникационни оператори, регулаторния орган на страната, стартъп асоциации и сдружения на гражданското общество. Българският комисар откри също международната конференция "DigitalKS", фокусирана върху иновациите и предприемачеството като условие за икономически растеж и устойчиво развитие на региона на Западните Балкани. В съвместно изявление с вицепремиера Енвер Ходжай, комисарят подчерта ролята на Цифровата програма за Западните Балкани за насърчаване не само на европейската интеграция на Косово и икономическото развитие, но и за по-добра свързаност между самите балкански държави от една страна и между тях и ЕС от друга.

"Цифровата програма включва действия, които са от значение и за шестте балкански държави. Намаляването на таксите за роуминг, разгръщането на широколентов достъп до интернет, развитието на електронното правителство, подобряването на цифровите умения на хората, цифровизацията на предприятията са аспектите, върху които се фокусираме. Важно е да се движим бързо напред в изпълнението на мерките, да има конкретни постижения, които да бъдат представени на срещата на високо равнище в Белград през следващата година", заяви Мария Габриел. Тя насърчи Косово по-скоро да идентифицира проекти, които могат да бъдат финансирани от Цифровата програма за Западните Балкани, за да усетят гражданите и предприятията на практика нейните ефекти.

По отношение на роуминга, Мария Габриел наблегна, че за да се постигне напредък в процеса за намаляване на таксите, е от водещо значение сключването на регионално споразумение, което да обхваща всички шест държави от Западните Балкани. "Разширяването на съществуващото споразумение с Косово и Албания би било символ на стойността на регионалното сътрудничество, но и на европейската перспектива на региона. Такова споразумение ще послужи за основа да продължим работата за понижаване на роуминг тарифите между целия регион и ЕС в съответствие с подписаната декларация в София през май", ясно посочи българският еврокомисар.

Партньорите от шестте балкански държави трябва да се ангажират да постигнат споразумение за техническо решение до срещата на Европейския орган на телекомуникационните регулатори през декември, а след това очакването е новото регионално споразумение да се подпише на срещата на високо равнище в Белград през април.

Водещи

Най-четени