Масови безредици заради убийството на тинейджър в Скопие 20.05 | 19:09

18 души са били задържани от македонската полиция

От Цанка Донкова

18 души са били задържани при безредиците в Скопие, предизвикани от фаталното намушкване на тийнейджър от крадец на велосипеди, етнически албанец, съобщава македонската полиция, цитирана от AP.

Стотици души излязоха късно снощи (19 май) по улиците в предградие на Скопие, където живеят предимно македонци от славянското мнозинство, след като медиите съобщиха, че полицията е задържала член на етническата албанска общност като заподозрян за убийството на 18-годишния Ангел.

Според неофициална информация, цитирана от македонските медии, заподозреният Насер Е. е признал престъплението. Причина за убийството е откраднат от Насер велосипед на Ангел. След борба между двамата Ангел бил прободен в сърцето.

Протестиращите нападнаха магазини и автомобили, за които се смята, че принадлежат на етнически албанци, като най-малко един магазин е изгорял. Няма данни за пострадали, а полицията успя да възстанови реда рано тази сутрин, допълва БТА.

Една четвърт от двумилионното население на Македония са етнически албанци. Етническото напрежение доведе Македония до ръба на гражданска война през 2001 г. и отношенията между двете общности остават напрегнати.

Водещи

Най-четени